Excluton grind en split

In dit artikel vertellen we je alles over grind en split. Lees snel verder!

Hoe leg je een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split aan?

Het aanleggen van een tuinpad, oprit of parkeerplaats met grind/split is afhankelijk van hoe zwaar de oprit belast gaat worden. 

De aanleg van een tuinpad of siertuin zonder of met lichte belasting

Het aanleggen van een tuinpad of siertuin kan heel eenvoudig zijn. Zorg allereerst voor een goede en vlakke ondergrond, bestaande uit zand of grond. Daarop leg je vervolgens anti-worteldoek om onkruidgroei te verminderen. Vervolgens strooi je het grind of split. Voor een goede bedekking leg je het grind/split ongeveer 5 cm. dik.

De aanleg van een oprit of parkeerplaats met matig tot zware belasting

Wil je een oprit of parkeerplaats aanleggen waarop bijvoorbeeld auto’s gaan rijden? Dan dien je eerst een goede fundering aan te leggen om verzakkingen en ongelijkheden te voorkomen. Meestal wordt gebroken puin, oftewel menggranulaat, gebruikt en een laagdikte aangehouden van 20-25 cm. Dit wordt ook aangetrild met een trilplaat. Op het gebroken puin leg je het anti-worteldoek. Daarop kun je vervolgens eventueel grindplaten leggen die voor meer stabiliteit en drukbelasting zorgen en een spoorvrije oprit of parkeerplaats realiseren. Het grind of split strooi je op de grindplaten of op het anti-worteldoek. Zo creeër je een onderhoudsarme halfverharding. Als laagdikte dien je ongeveer 7 cm. aan te houden. Voor grind/split voor een oprit zijn verschillende formaten beschikbaar, maar de 8/16 is de standaardmaat en is uitstekend geschikt om overheen te rijden met auto's. 

Hoe dik moet grind of split liggen?

Hoe dik grind of split moet liggen is afhankelijk van waarvoor het grind/split gebruikt wordt. Houd het volgende aan: bij een tuinpad en oprit waar alleen op gelopen of gefietst wordt is de standaard laagdikte 5 cm. Wat de maat grind betreft zijn er veel mogelijkheden: alles tussen 2mm en 32mm is mogelijk.

Voor een siertuin die niet belopen wordt is de standaard laagdikte 5 cm. Grind en split tussen de 20 en 40 mm. vragen om een dikkere laagdikte van 6-7cm. Nog grotere maten zo'n 6 - 10 cm. Tip: in bedrijfstuinen zie je vaak dat er gekozen wordt voor een grote laagdikte met een groot formaat, zodat het vrijwel compleet onderhoudsvrij wordt omdat onkruid op deze wijze geen kans krijgt.

Voor een oprit en parkeerplaats waarop gereden wordt, adviseert men een laagdikte van 7 cm. Het beste kun je formaten van 8-20 mm. gebruiken zoals de 8/16. Let op: een fundering met gebroken puin is nodig voor de stabiliteit. Met grindplaten houd je het berijdbaar en spoorvrij.

Hoeveel grind of split heb ik nodig?

Als je een oprit of parkeerplaats wil aanleggen met grind of split moet je natuurlijk wel weten hoeveel je ervan dient te bestellen. Met het aantal vierkante meters en de gewenste dikte reken je eenvoudig uit hoeveel je nodig hebt. Voorbeeld: je hebt een voortuin van 4 bij 5 meter. Deze wil je bedekken met 5 cm. grind of split. De benodigde hoeveelheid reken je als volgt uit: 4m x5m = 20m2. Vervolgens vermenigvuldig je deze 20m2 met 0,05m. 20m2 x 0,05 = 1. Je hebt in totaal dus 1m3 grind of split nodig.

Aanvullende informatie: je kunt uitgaan van 75kg per m2. Je bedekt dus ongeveer 20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 minibag a 0,5 m3 bedek je ongeveer 10m2. Met een midibag a 0,75 m3 bedek je ongeveer 14m2. De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner? Dan  U kans dat U de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Legt u het veel dikker, dan wordt dit onprettig indien u er met de fiets of auto overheen rijdt.

Moet ik anti-worteldoek aanbrengen onder grind of split?

Ja, het gebruik van een anti-worteldoek onder grond of split is zeker aan te raden. Ten tijde van vochtige periodes ontkiemen onkruidzaadjes als ze terechtkomen op de grindverharding, vooral bij kalkhoudende gesteentes. Als er echter een anti-worteldoek geplaatst is onder het grind of split, wordt worteling een stuk lastiger. Hierdoor concentreren de wortels van onkruiden zich voornamelijk in de grind- of splitlaag. Het anti-worteldoek is waterdoorlatend, dus veel onkruiden hebben tijdens een droge periode al snel een gebrek aan water waardoor het merendeel uitdroogt en afsterft. De resterende onkruiden zijn eenvoudig te verwijderen, omdat de wortels zich in een grindbodem niet kunnen vastzetten.

Sorteer op
 • 25 kg Beach pebbles 8-16 mm Black
  25 kg Beach pebbles 8-16 mm Black

  Beach Pebbles Black :al vanaf:Sierkeien Excluton : Beach pebbles 8-16 mm9,95 euro per zak van 25 KGBeach Pebbles 8-16 mm
  Kleur: Black
  Afmetingen: 8-16 mm per 25 KG
  Prijs: Per 25 KG
  Voorraad: Direct leverbaar
  Beach Pebbles Black…

  € 9,95
 • 1000 kg Beach pebbles 8-16 mm Black
  1000 kg Beach pebbles 8-16 mm Black

  Beach Pebbles Black :al vanaf:Sierkeien Excluton : Beach pebbles 8-16 mm350,00 euro per bigbag 1000 KGBeach Pebbles 8-16 mm
  Kleur: Black
  Afmetingen: 8-16 mm per 1000 KG
  Prijs: Per 1000 KG
  Voorraad: Direct leverbaar
  Beach Pebbles…

  € 350,00
 • Beach pebbles 8-16 mm Black vanaf 10 zakken
  Beach pebbles 8-16 mm Black vanaf 10 zakken

  Beach Pebbles Black :al vanaf:Sierkeien Excluton : Beach pebbles 8-16 mmvanaf 10 zakkenBeach Pebbles 8-16 mm
  Kleur: Black
  Afmetingen: vanaf 10 zakken 250KG
  Prijs: vanaf 10 zakken €139,95
  Voorraad: Direct leverbaar
  Beach Pebbles…

  € 139,95

Schakel AdBlock uit

Schakel AdBlock uit om Bestratingsmarkt.com optimaal weer te geven. Momenteel worden er elementen geblokkeerd.

⏳ ACTIE

Bespaar 95,- vanaf €950,-

Meld je aan voor onze leuke nieuwsbrief!

Zakelijke nieuwsbrief met exclusieve acties en innovaties!
Aanmelden
© 2011 - 2024 Bestratingsmarkt.com | sitemap | rss