Meer weten over kunstgras?
Is kunstgras veilig?
Er wordt veel gespeculeerd over de veiligheid en milieuvriendelijkheid van kunstgras. Toch is kunstgras 100% veilig. Deze veiligheid kunnen we opdelen in drie elementen:
- Brandveilig
- Veilig voor kinderen en huisdieren
- Milieuvriendelijkheid
Brandveiligheid
Kunstgras is niet brandbaar. Bovendien zijn de meeste soorten kunstgras ook nog eens brandvertragend. Wanneer er bijvoorbeeld as van sigaretten of kolen op het gras valt, hoeft u dus niet bang te zijn dat het gras in brand zal vliegen.
Desalniettemin kunnen ze wel lelijke plekken of schroeiplekken oplopen. Probeer vuur of hete objecten daarom niet in aanraking te laten komen met uw kunstgras.
Veilig voor kinderen en huisdieren
Dankzij de zachtheid van kunstgras is het ook veilig voor kinderen en huisdieren. Ze kunnen zich hierop heerlijk vermaken zonder zich te bezeren. Daarnaast is er een speciaal soort ondergrond met valdemping. Deze maakt het nog zachter.
Ook het instrooizand is 100% veilig. Zelfs wanneer kinderen of dieren het opeten is er niets aan de hand.
Milieuvriendelijkheid
Kunstgras in Nederland is bijzonder veilig voor het milieu. Het wordt enkel geproduceerd met veilige materialen. Tevens betekent kunstgras een besparing op chemische middelen, water en schadelijke uitlaatgassen.
Doordat u uw kunstgras niet hoeft te maaien, bespaart u op stroom en/of schadelijke uitlaatgassen. Daarnaast hoeft het gras niet besproeid te worden ongeacht de temperatuur.
Hoe onderhoud ik mijn kunstgras het beste?
Een groot voordeel van kunstgras is dat het onderhoudsarm is. Om uw kunstgras zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het van belang deze goed te onderhouden.
Periodiek onderhoud
Het belangrijkste onderhoud is het periodiek schoonmaken van uw kunstgras. Hiermee bedoelen we dat takken, blaadjes en ander klein afval regelmatig moeten worden weggehaald. Indien dit niet gebeurt, kunnen zaadjes zich gaan ontkiemen. Als gevolg heeft u dan een grasmat vol onkruid.
Borstelen
Om te voorkomen dat de haartjes van uw gras plat gaan liggen, is het belangrijk de gehele mat één keer in de zoveel tijd te borstelen. Bij voorkeur met een harde bezem. U veegt eerst met de richting van het gras mee om vuiltjes te verwijderen. Vervolgens veegt u tegen de richting in om ervoor te zorgen dat de sprieten weer omhoog gaan staan.
Schoonboenen
Ongelukjes van huisdieren moet u voor uw eigen hygiëne zo snel mogelijk verwijderen en naspoelen. Etensresten en ander afval dienen ook gelijk verwijderd te worden.
Indien er vlekken ontstaan, kunt u met water en een sopje het gras schoonboenen. Let er alleen wel op dat u hierbij geen chloor of bleek gebruikt. Hierdoor kan het gras namelijk verkleuren.