CeramiDrain X1 verwerken

Handig overzicht om deze unieke CeramiDrain X1 tegels van Tuinvisie te verwerken! 

De X1 is een unieke terrastegel die de positieve eigenschappen van een keramische tegel combineert met een steeds belangrijker wordend thema in de tuin: het bufferen en infiltreren van hemelwater. De tegel bestaat daarom uit twee delen; een keramische tegel (het bovenste deel) en een bufferende en drainerende onderlaag. X1 is uitermate geschikt om te verwerken als terrastegel in elke tuin!

1. CONTROLE Ceramidrain tegels X1

Alvorens met verwerking te beginnen: controleer de geleverde tegels op geleverde aantallen, artikelcode, naam, kleur, formaat en eventuele breuk. Na verwerking van de producten kan er niet meer gereclameerd worden op bovenstaande zaken.

2. VERWERKING Ceramidrain tegels X1

Ga rustig en voorzichtig te werk, keramische tegels zijn schadegevoelig als je ze tegen elkaar stoot. Zorg ervoor dat de tegels niet scheef komen te staan of vallen.

De X1-terrastegel kan eenvoudig op een zandbed verwerkt worden. Verwerk de tegels bij voorkeur op een laag van vulzand of gebroken puin, met een laagdikte van circa 25 cm (afhankelijk van toepassing en omstandigheden). Na het aftrillen brengt u een toplaag aan van circa 5 cm straatzand. Dit is nodig voor een goede doorwatering en om het zandbed vlak te maken. Na het nogmaals aftrillen kan het zandbed worden uitgevlakt. Het verwerken van X1 terrastegels op een vlak zandbed is een must.

In tegenstelling tot andere terrastegels hoeft de X1 niet onder afschot gelegd te worden maar kan het terras waterpas gelegd worden. Hiermee wordt een optimale verdeling verkregen zodat het hemelwater optimaal gebufferd en gedraineerd kan worden in de ondergrond. Om een optimale werking te verkrijgen worden de voegen open gelaten.

De X1-terrastegels zijn uniek van structuur en in kleurnuance. Je moet de tegels daarom ook uit verschillende pakken mengen en verwerken. Voorkom beschadigingen tijdens het leggen door de terrastegels niet over elkaar te schuiven. U mag de X1 niet aftrillen, enkel corrigeren door met een lichte rubberen hamer licht corrigerende klopbewegingen te maken.

PrevioNext

3. KANTOPSLUITING EN OPSPANNEN Ceramidrain tegels X1

Zorg ervoor dat het terras aan alle zijden wordt opgesloten. Dit kan op verschillende manieren. Het gebruik van opsluitbanden 6×20 cm is de meest voorkomende (bij voorkeur in betonmortel plaatsen).

Aan de randen dienen de tegels van vulplaatjes voorzien worden. Deze spant het terras op en voorkomt verschuiven, na enkele weken controleren en daar waar speling is ontstaan opvullen. Het juist opspannen van het terras is van groot belang.

4. ZIJKANTEN Ceramidrain tegels X1

  1. Bij de kanten waar u met hele tegels start of aan de zijkanten, moet de vertanding die zich aan de zijde van de kantopsluiting bevindt, weggehaald worden. Dit kan eenvoudig met een haakse slijper.
  2. Bij de hoekstukken zaagt u van deze tegel 2 of 3 zijden (afhankelijk van de aansluitingen tegen de kantopsluiting), de vertanding af tot ruim 2 cm onder de toplaag (keramische tegel). Hierdoor schuift de laatste terrastegel makkelijker op zijn plaats.
  3. Wanneer u een klein snijstuk/passtuk moet plaatsen is het mogelijk dat er geen plug of maar één plug aanwezig is. U kunt dan door een polymeerkit op de lijmeilanden aan te brengen een betere verbinding creëren. De pluggen zijn eventueel te verwijderen door de pen uit de plug te trekken. Na het aanbrengen van de polymeerkit kunt u de pen weer terugplaatsen in de plug.
  4. Het opspannen gebeurt door een kunststof vulplaatje van 2 mm en/of 3 mm die tussen de kantopsluiting en de tegel wordt aangebracht (zie afbeelding 4). Deze kan er op een eenvoudige manier tussen geduwd worden met een plat voorwerp. Zorg ervoor dat hierbij de tegels niet beschadigen (dus géén schroevendraaier gebruiken!).
  5. Wanneer uw terras gereed is, kunt u de voeg langs de kanten waar de vulplaatjes zijn aangebracht afkitten. Dit zorgt voor een nette afwerking en voor meer stabiliteit.

5. AANLEGGEN Ceramidrain tegels X1

  1. Zorg dat u met het leggen van het terras altijd haaks begint en dat u tijdens het verwerken ook haaks blijft werken. De X1-terrastegels zijn voorzien van afstandhouders op elke zijde van de tegel. Hierdoor kunt u de tegel zeer makkelijk strak tegen de naastliggende tegel leggen, waarbij u altijd dezelfde afstand (3 mm) houdt. Bij het leggen dient u altijd de tegels diagonaal in één richting verwerken (zie tekening). Belangrijk is dat de afstandhouders strak en zonder ruimte (3 mm) verwerkt worden. Dit bevordert het opspannen nadien.
  2. Om een rechte lijn in uw straatwerk te houden is het van belang dat u dit regelmatig controleert.
  3. De tegel, een kunststofbasis en toplaag van keramiek, kunt u eenvoudig in één keer doorzagen met een watergekoelde zaag. Nooit zagen in het werk en de tegels na het zagen reinigen.
  4. U mag de X1-terrastegels niet aftrillen, enkel corrigeren door met een lichte rubberen hamer rechtstreeks op de tegel lichte corrigerende klopbewegingen te maken. Op die manier stelt het systeem zich bij indien een tegel niet goed ligt. Controleer dan ook of uw zandbed nog goed strak ter hoogte van de andere tegels ligt.
  5. Is er een tegel kapot? Dan kunt u het systeem eenvoudig weer uit elkaar halen, de tegel vervangen en het systeem weer dichtleggen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om de kapotte tegel te vervangen door deze te verwijderen en hierop de nieuwe met een polymeerkit te bevestigen op de daarvoor behorende kit-eilandjes.

x1-leggen-met-tekst-webceramidrain-leggen

6. REINIGING EN ONDERHOUD

Het terras is eenvoudig te reinigen met een Steen- & Tegelreiniger of een ander geschikt reinigingsmiddel. Hiervoor het terras eerst afspuiten met schoon water, waarbij het gebruik van een hogedruk reiniger (< 100 bar) geen bezwaar is. Zorgt u er dan wel voor voldoende afstand te houden tussen de tegel en de spuitkop, minimaal 30-40 cm.

Daarna de tegels inborstelen met een Steen- & Tegelreiniger, enige minuten laten inwerken en vervolgens afspuiten met schoon water. Groene aanslag kunt u op dezelfde wijze verwijderen met een Groene-aanslagreiniger of een ander geschikt middel.

Ondanks dat keramische tegels in hoge mate krasbestendig zijn raden wij u aan bijvoorbeeld tuinmeubilair of bloempotten te voorzien van vilt. Dit om schade aan de tegels te voorkomen.

Om de filtratie van het water optimaal te behouden is het van belang dat u enkele malen per jaar de voegen reinigt. Dit kan d.m.v. bladblazer/vegen/stofzuiger of met een spuitkop (afstand minimaal 40 cm en schuin inspuiten). Wij adviseren dit te doen bij droge weersomstandigheden.

AANVULLING VERWERKING OP BALKON & DAKTERRAS

1. RUBBEREN TEGELDRAGERS

De X1-terrastegel laat zich heel eenvoudig verwerken op balkons en dakterrassen. Voor beide toepassingen kunt u de X1-terrastegels op rubberen tegeldragers verwerken.

De rubberen tegeldragers zijn in diverse diktes verkrijgbaar. Hierdoor kunt u elke oneffenheid op uw terras uitvullen.

Wij adviseren tegeldragers van 20×20 cm toe te passen op elke hoek van de terrastegel en deze te centreren/verdelen. Zie de afbeelding hiernaast ter verduidelijking.

2. ALUMINIUM KANTOPSLUITING

Wanneer u geen muuraansluiting heeft, gebruikt u aluminium hoekprofielen in de maat 40×40 mm en eventueel een poedercoating kleur naar wens.

Nadat u de vertanding van de kunststof onderlaag van de X1-terrastegel heeft verwijderd met een haakse slijper, kunt u de profielen eenvoudig bevestigen met RVS schroeven. U dient 2 stuks per tegel zijdelings te bevestigen aan de kunststof mat. De schroeven dienen lang genoeg te zijn, zodat ze in de kunststof onderlaag van de X1-terrastegel vastgezet kunnen worden.

Het kader van het hoekprofiel zorgt voor een mooie afwerking en zorgt ervoor dat uw tegels niet verschuiven.

Schakel AdBlock uit

Schakel AdBlock uit om Bestratingsmarkt.com optimaal weer te geven. Momenteel worden er elementen geblokkeerd.

⏳ ACTIE

Bespaar 95,- vanaf €950,-

Meld je aan voor onze leuke nieuwsbrief!

Zakelijke nieuwsbrief met exclusieve acties en innovaties!
Aanmelden
© 2011 - 2024 Bestratingsmarkt.com | sitemap | rss