Witte uitslag of oer op je bestrating?

Kalkuitbloei op uw terras

Kalkuitbloei is een natuurlijk verschijnsel dat kan voorkomen bij cementgebonden materialen zoals beton. Hierdoor kan er soms een witte waas op uw terrastegels verschijnen. Dit is het resultaat van een chemische reactie tussen cement en water, waarbij kalk naar het oppervlak wordt getrokken. Goed om te weten:

  • Het beïnvloedt de kwaliteit van uw tegels of stenen niet.
  • Met de tijd zal deze witte waas meestal verminderen en uiteindelijk verdwijnen.
  • Ter preventie: zorg voor voldoende ventilatie onder objecten zoals bloembakken op uw terras.

Kalkvlekken in sierbestrating

Kalkvlekken in sierbestrating zijn een normaal verschijnsel voor betonproducten en beïnvloeden de kwaliteit niet. De witte waas, veroorzaakt door klimatologische omstandigheden, zal over tijd verminderen en verdwijnen. Om het proces te versnellen, kunt u:

  • Mild zure huishoudmiddelen gebruiken, zoals koolzuurhoudend bronwater of verdunde schoonmaakazijn (altijd voorzichtig gebruiken).
  • Kalkverwijderaars zijn verkrijgbaar bij uw MBI dealer.

Oervlekken (roest)

Oervlekken zijn bruine vlekken die ontstaan door de oxidatie van ijzerdeeltjes in beton. Dit kan gebeuren omdat beton vaak natuurlijke grondstoffen zoals zand en grind bevat die, ondanks strenge kwaliteitscontroles, soms ijzer bevatten. Deze vlekken:

  • Hebben geen impact op de kwaliteit van de producten.
  • Kunnen esthetisch minder gewenst zijn.
  • Zijn een natuurlijk gevolg van de grondstoffen gebruikt in betonproducten.

Advies voor het kiezen van tegels:

  • Om de kans op kalkuitbloei of oervlekken te minimaliseren, overweeg dan keramische tuintegels.
  • Als u de voorkeur geeft aan betontegels, kies dan voor tegels met een beschermende toplaag of coating.

Belangrijk:

Kalkuitbloei en oervlekken zijn natuurlijke verschijnselen en zijn daarom geen geldige reden voor reclamatie. We raden u aan om voor de aankoop goed geïnformeerd te zijn over de eigenschappen van de gekozen materialen.

Witte uitslag verdwijnt vanzelf

Witte uitslag op tegels en betonstraatstenen is een bekend probleem, waarvoor (nog) geen afdoende oplossing bestaat. Gelukkig is het geen permanent probleem. Bij normaal gebruik verdwijnt de witte uitslag op den duur vanzelf.

Een chemische reactie in het cement veroorzaakt de witte uitslag. Onder invloed van water wordt vrije kalk gevormd, die opgelost in water, via de poriën in het beton doordringt naar het oppervlak. Zodra de kalk in aanraking komt met lucht (kooldioxyde), ontstaat het onoplosbare calciumcarbonaat. Deze witte uitslag is op gekleurde tegels en stenen beter zichtbaar dan op grijze betonbestratingsmaterialen.

Tip van onze klanten; Wat moet ik doen aan witte uitslag op mijn tegels?

"Door de kalkuitbloei wist ik me geen raad; het was zo wit dat je op sommige plaatsen zelfs geen kleurverschil zag tussen de gele en zwarte tegels. Je weet wel dat het een natuurlijk proces is, maar toch. Bestratingsmarkt.com adviseerde me brekerzand te strooien over het oppervlak. Vreemd, maar na een poosje was de kalk helemaal verdwenen!" 

Secundaire uitslag kan door schrobben en goed uitspoelen in het eerste stadium van het proces hooguit worden afgeremd. In de praktijk is deze oplossing niet haalbaar. Behandeling met zoutzuur, dat calciumcarbonaat wel kan oplossen is evenmin een optie. Zoutzuur kan het cement aantasten. De enige oplossing is wachten tot het probleem zichzelf oplost.

 

 

Wat doen tegen kalk uitbloei beton

Schakel AdBlock uit

Schakel AdBlock uit om Bestratingsmarkt.com optimaal weer te geven. Momenteel worden er elementen geblokkeerd.

⏳ ACTIE

Bespaar 95,- vanaf €950,-

Meld je aan voor onze leuke nieuwsbrief!

Zakelijke nieuwsbrief met exclusieve acties en innovaties!
Aanmelden
© 2011 - 2023 Bestratingsmarkt.com | sitemap | rss