Bestratingsmarkt Tuin winter klaar maken

Sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt: de winter komt er weer aan. Je kunt je tuin winterklaar maken, zodat hij zo goed mogelijk de koude maanden doorkomt. Hoe kouder het wordt, hoe meer maatregelen je moet nemen.

Stevige grassen met een opgaande groeiwijze hebben steun nodig als het vriest. De stelen worden dan strogeel en kurkdroog. Komt er een laag rijp of sneeuw op, dan worden ze topzwaar en kunnen knappen. Zet er als voorzorg een plantensteun omheen. Ruim alle plantensteunen die je niet meer nodig hebt op voor het komende voorjaar.

Vorstgevoelige planten moeten beschermd worden tegen vorst. Doe je dat niet dan kunnen ze sterven, bij welke temperatuur dat is, verschilt per plant. Ga je je tuin winterklaar maken, zoek dan uit bij welke temperaturen jouw planten bescherming nodig hebben. Je kunt de meeste planten beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute en daartussen wat stro en droog blad. Lees meer bij planten beschermen tegen vorst.

Wil je dat je gazon zo goed mogelijk de winter doorkomt, dan moet je daar het volgende voor doen. Je gazon kun je winterklaar maken met de volgende stappen.

  • Hark alle bladeren van het gazon zodat het gras licht vangt en groen blijft.
  • Maai het gazon als u ziet dat het gras nog groeit, meestal tot eind oktober. Stel de maaihoogte in op 4 cm.
  • Laat bladeren liggen als u nog gaat maaien, zodat u ze tijdens het maaien versnippert. Versnipperde bladeren worden in het compostvat sneller omgezet in compost.
  • Laat sneeuw op het gazon liggen.
  • Loop zo min mogelijk over een bevroren gazon.

Heb je een buitenkraan en een tuinslang? Sluit de kraan dan af en haal de slang weg. Tap de kraan met een vorstventiel af en blaas daarmee de tuinslang leeg. Vorstschade aan (zinken) gieters en bakken voorkom je door ze leeg te gieten.

Tot de eerste week van december is het nog mogelijk om voorjaarsbloeiende bollen te planten. 

De meeste vijverplanten sterven in de late herfst af. Door het rottingsproces ontstaan er giftige gassen. Zet een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver. Door zo’n wak kunnen de gassen ontsnappen en kan er zuurstof bij de vissen en andere vijverbewoners komen.

Maak drinkbakken voor vogels leeg of leg er gaas overheen. De vogels mogen er wel uit drinken, maar er niet in badderen, omdat hun vleugels als ze nat worden dan kunnen bevriezen. Maak vogelhuisjes schoon en hang ze op een veilige plek, vogels brengen er graag koude nachten door.

Schakel AdBlock uit

Schakel AdBlock uit om Bestratingsmarkt.com optimaal weer te geven. Momenteel worden er elementen geblokkeerd.

⏳ ACTIE

Bespaar 95,- vanaf €950,-

Meld je aan voor onze leuke nieuwsbrief!

Zakelijke nieuwsbrief met exclusieve acties en innovaties!
Aanmelden
© 2011 - 2024 Bestratingsmarkt.com | sitemap | rss